1,4 mil nordmenn lever under statusen enslige i dag

30.11.2021

I slutten av mai i år ringte det ei nydelig dame fra NRK til meg. Charlotte Berrefjord Bergløff. Hun fortalte at hun skulle lage en sak om enslige i Norge i dag, basert på tall fra SSB om endringene i levesettet hos nordmenn fra 1980 og fram til i dag. Hun hadde fått tips om ei oppe i Trøndelag som hadde strevd vettet av seg for å bli mamma, alene. 

Jeg takket ja til å være med, og det er jeg kjempeglad for. Charlotte har gjort det trygt og være med på noe som er så personlig. Jeg tror at denne saken vil være med på å gjøre mange mange nordmenn som er enslige, litt stolte, og ikke så alene, og det er nemlig målet med denne saken. Mange vil kjenne seg igjen. Du står ikke alene igjen på perrongen når toget går... Vi er 1,4 mill som står igjen - og vi står der sammen, og vi er ikke annerledes! Det viktige er hva vi selv velger og gjøre med livene våre. Jeg ville ikke ha endret på noen ting. Helt sant. I magen min sparker det nå en liten gutt skapt av nydelige mennesker på Spiren Fertilitetsklinikk, og jeg vil bare si som Kari Bremnes; Livet er en sang vi ikke kan. Vi lærer oss «sangen» - på veien! Les om oss som har valgt å sette ansikt på noe som er helt normalt i saken jeg har lagt ved nederst i blogginnlegget.

For meg var det veldig lærerikt å være med på den omfattende dokumentarserien som Charlotte fra NRK har gjort så bra og grundig. Jeg vil si at jeg lærte mye om meg selv, men også hva enslig vs ensom er. Mange enslige er ensomme, men mange enslige har det også veldig bra. Jeg tror også at alle er vi litt ensomme, om det er i en periode i livet, eller om det er i ulike settinger i hverdagen. Jeg tror også at de som er i et parforhold også kan være ensom. 

Enslig er at du er alene. Du er ikke registrert i et forhold med et annet menneske. Jeg er enslig, og jeg har vært ensom. Jeg kan til tider også være ensom nå, men det tror jeg ikke er noe annerledes for meg, enn det er for deg og andre som er registrert i forhold. Jeg tror livet er litt sånn. Og det er fordi vi mennesker er skapt for å elske og bli elsket. Jeg tror at det handler veldig mye om hva du selv velger og gjøre med livet ditt. 

Det jeg vet, er at det at jeg er enslig, har ført til det valget jeg har tatt; Jeg har valgt og bli enslig mamma med hjelp av assistert befruktning. Og det er jeg kjempeglad for! 

Jeg er case nr. to i serien :-) 

God lesning!