Åpner opp for eggdonasjon og assistert befruktning for enslige i Norge

05.03.2020

I de siste dagene har Åshild Bruun-Gundersen fra FrP gått ut og sakt at de vil gjenoppta saken om ny lov i Bioteknologiloven som tillater eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Dette skal opp i Stortinget 26. mars i år. I mai 2018 ble det flertall på Stortinget om at eggdonasjon og assistert befruktning for enslige skulle bli lov i Norge, men når KrF kom inn i regjering januar 2019 klarte de å forhandle frem at det ikke skulle gjennomføres. Dette skjedde samtidig som endringer i abortloven, så dette kom litt i skyggen av den sake

Nå som FrP har gått ut av regjering tar de opp kampen og ønsker en ny runde for å få dette lov også i Norge. Det er kun Norge og fire land til i Europa som ikke tilbyr denne muligheten, så her ligger vi langt bak de andre Europeiske landene.

Bruun-Gundersen som er helsepolitisk talsmann for FrP og sitter i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget sendte onsdag 4. mars en invitasjon om et forlik til Ap, SV og Venstre, hvor hun sier dette:

«Vi har i dag gitt beskjed til Regjeringen om at vi ikke ser det som naturlig å forhandle videre med dem om Bioteknologiloven. Fremskrittspartiet ønsker å sikre tryggere og bedre helsehjelp for familier som er ufrivillig barnløse, både for å kunne starte et svangerskap og oppfylle drømmen om å få barn, men også gjennom å gi trygghet og informasjon underveis i svangerskapet.

Fremskrittspartiet inviterer dere herved til et forlik om bioteknologiloven, med bakgrunn i våre forslag som ligger vedlagt. Dette er ikke nødvendigvis en uttømmende liste og vi er villige til å diskutere ulike innramminger.

Jeg håper dere ønsker å være med på denne historiske muligheten for å liberalisere bioteknologiloven. Gi gjerne rask tilbakemelding, slik at vi får satt oss ned og gått gjennom de konkrete tiltakene. Frist for å be departementet om lovteknisk bistand er 13.mars.»

Dette gir oss nytt håp. Vi vet at saken har vært opp til diskusjon og høring i mange år, men ikke blitt noe av, men vi vet at både Ap og SV er for denne endringen i Bioteknologiloven, så disse tre partiene sammen kan avgjøre om det skal bli lov også i Norge med eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Det kan være vanskelig for de som ikke er i situasjonen som trenger eggdonasjon eller assistert befruktning for enslige å sette seg inn i, men for oss som er i den situasjonen er det helt fantastisk. Det vil gi de som er ufrivillige barnløs en ny mulighet til å oppnå drømmen om å bli mamma, og det vil gi enslige kvinner muligheter for å få assistert befruktning her hjemme. Da slipper vi å reise utenlands for å få hjelp til å oppfylle mammadrømmen. Helt ærlig så er det akkurat det som har tatt på mest. Og måtte reise til et annet land for å få behandling. Det kan kanskje høres eksotisk ut å reise til København eller Alicante for og behandling, men det er ikke det. Det er slitsomt, og det er dyrt. Tenk om jeg kunne få gjøre det her hjemme i stedet. Hva om jeg bare kunne kjørt ned til Spiren Fertilitetsklinikk her i Trondheim og få hjelp fra de fantastiske menneskene der. Det har vært helt fantastisk.

Assistert befruktning er overskrift for flere muligheter for hjelp til å bli gravid. Dette er alt fra at et par som ikke får til å bli gravide får starts hjelp, to kvinner som lever i et partnerforhold som får hjelp til å bli gravide, enslige kvinner som får hjelp, til IVF- behandling (prøverør) både med partners sæd, eller en sæddonor. Sæddonasjon har i flere ti-år vært lovlig i Norge. Sæddonasjon benyttes i tilfeller hvor mannen har dårlig sædkvalitet eller i tilfeller hvor to damer ønsker å få barn, eller ved assistert befruktning for enslige. Det gjør at i de tilfeller det «trengs» sæd, er det mulig å gjennomføre og hjelpe, men eggdonasjon er enda ikke lov i Norge som gjør at kvinnen blir satt i en svært vanskelig situasjon. Det er hjelp å få hvis mannen ikke kan gjøre kvinnen gravid, men hvis kvinnen ikke har egg eller eggkvalitet til å bli gravid, er det i Norge i dag ingen hjelp å få. Da må de utenlands hvis de ønsker å donere egg. Det er krevende nok å være i en situasjon hvor du ikke kan bli gravid, også er det i tillegg ikke muligheter for å få hjelp når det er kvinnen som er infertil.

Så kan en stille seg spørsmålet om hvorfor det skal være forskjell på egg og sæddonasjon. Jeg klarer ikke å gi et godt svar på det. Mange vil si at det er på grunn av at kontakten mellom mor og barn er spesielt, men jeg er skråsikker på at kontakten mellom mor og barn blir det samme ved eggdonasjon. Dette barnet er et ønskebarn. Det er så sterkt ønsket at de ønsker å få hjelp fra en annen dame for å kunne bli gravid. Egget som doneres settes inn i livmoren til kvinnen som mottar egget på dag fem etter befruktningen og bæres fram av denne kvinnen i 9 måneder, og føder barnet. Eggdonasjon er ikke det første en prøver. Det ligger en svært krevende periode bak hvor alt annet er prøvd. Så når dette barnet kommer, vil det bli høyt elsket og den kontakten mellom barnet og moren skapes i de 9 månedene barnet utvikler seg i magen til denne kvinnen.

Jeg er som du skjønner ikke i tvil om at dette bør bli lovlig i Norge. Det er på høy tid at vi også blir med videre i denne utviklingen og kan tilby norske kvinner et godt helsetilbud innen infertilitet. Statsminister Erna Solberg sa i sin nyttårstale i 2019 at norske kvinner må føde flere barn. I dag er det slik at vi får barn senere enn før. Vi velger utdanning og karriere før familie. Denne utviklingen klarer ikke biologien å være med på. Vi kvinner er ikke fertile lengre fordi om vi velger å utsette det. Ny forskning viser at det er flere kvinner som trenger hjelp til å bli gravide nå enn før, da vi kommer senere i gang. Da er det naturlig at eggene våre har dårligere kvalitet når vi starter i trettiårene kontra tyveårene. Skal vi følge denne trenden må vi kunne tilby eggdonasjon i fremtiden om vi skal kunne øke fødselstallene i Norge.

Jeg legger ved en link fra Facebook og TV2 Nyhetene onsdag 4. mars. Gynekolog Liv Bente Romundstad fra Spiren Fertilitetsklinikk uttaler seg om eggdonasjon fra et profesjonelt utgangspunkt. Takk til Spiren som tar en for laget! <3

- Anne Berit