Else om; Barn på TV Norge

24.11.2019

Else Kåss Furuseth har en serie som går på TV Norge hver onsdag som heter Else om; Barn. Det er en fantastisk bra serie som handler om ganske mye alvor, men Else gjør alvoret til humor og kanskje ufarliggjør det samtidig. Else har laget serien da hun selv er barnløs og hennes biologiske klokke har begynt å tikke. Hun stiller seg derfor spørsmål om hun skal få barn, på hvilken måte og om hun i hele tatt ønsker seg det. Jeg er glad for at Else har tatt tak i det spørsmålet og bruker seg selv i situasjonen. Det er et tema som er vanskelig for mange. Mang ønsker seg barn, men det er også noen som ikke gjør det. Og det må også være greit.

Episoden denne uka (20. nov) handlet om å reise til Danmark for assistert befruktning. Det er flott at det blir laget TV av det for å opplyse om mulighetene, men også for å fortelle hvordan prosessen foregår. Jeg er helt sikker på at dette er noe mange ikke vet. Else fikk bli med ei norsk dame som skulle til Danmark for å bli gravid, og fikk være med på hele prosessen.

Jeg digger Else og den personen hun er. Hun er en person som får alle til å le og så lite høytidelig hun selv tar seg. Hun er rett og slett klin kokos, men også en juvel. Flere burde gitt litt mer faan slik hun gjør :-)

Nå har jeg sakt hvor mye jeg digger den dama, så nå kan jeg komme med en liten kritikk også :-) Haha.. For jeg må være så ærlig og si at jeg synes at hun kanskje tippet over i programmet som handlet om å reise til Danmark for assistert befruktning. Det ble litt for mye humor, eller kødd som gjorde at i hvert fall jeg synes det ble for mye. Det er litt mere alvorlig tema enn som så. Litt tull og fjas tåles, men det ble alt for mye. Også skal jeg være den første til å innrømme at ja, det kan hende at jeg er litt prippen på akkurat dette temaet siden jeg selv er i prosess med assistert befruktning i Danmark, så det kan hende at jeg er litt "nærtagen" på temaet. Men legen i Danmark ble også tydelig irritert på henne. Jeg synes det er litt dumt at det "tippet litt over", for det er en fantastisk reise det å reise til DK for å bli gravid. Det fikk vi egentlig ikke inntrykk av i serien. Vi fikk mere inntrykk av at det er "fjas".

Det er også en ting til som jeg har tenkt litt på etter at serien ble sendt på onsdag, og det er hva hun oppsummerte det hele med på slutten av programmet. Hun sa at dette mest sannsynlig ikke er noe for henne, som selvfølgelig er helt greit, men grunnen var at hun følte at det ikke fantes noen følelser rundt det. Der tar hun feil. Hun har helt rett i at det ikke er noen følelser mellom en mann og en kvinne, eller to kvinner, det er det ikke. For du gjør det alene. Men Gud, det er mange følelser rundt det å velge assistert befruktning i utlandet alene. Jeg kan kanskje forstå at hun ikke følte det selv om hun var med ei dame fra Norge som gikk gjennom prosessen, for det var ikke Else selv som fikk behandlingen. Men følelsene rundt assistert befruktning for de som velger det, er store. Følelsen over det viktige valget som er tatt, følelsen av å gå gjennom det alene, følelsene som kommer når du velger ut donoren din, følelsene som kommer når du tenker på hva som kommer til å skje når du setter i gang behandlingen, følelsene når du er klar for å reise, når du er på klinikken og bli behandlet... Og ikke minst når du er ferdig behandlet. Følelsene flommer over og de er mange. Og de er gode. Men for de som ikke er i prosess kan det være vanskelig å sette seg inn i det. Grunnen til at følelsene er så sterke er fordi du er i ferd med å oppfylle drømmen din om å bli mamma - og du gjør det alene :-) Og ja, det er sikkert en større opplevelse å få barn sammen med noen, men opplevelsen av å få barn er like vel stor. Og gjør du det alene, ja da.. tenker jeg at det er like så stort. Et nytt menneske som du selv har kjempet for å fått.

Men like vel vil jeg takke Else for at hun har laget denne serien. Det er sånn at vi kan ikke være enige om alt :-)

Anne Berit