"Så gør jeg det selv" av dansk TV2 Lorry

04.02.2020

Statistikken viser at det er stadig flere som velger å bli alenemor ved å oppsøke en klinikk som utfører assistert befruktning. Dette er tall som danske TV2 Lorry nettopp har hentet ut. Tallene vi ser er fra Danmark, og tallene i Danmark er nok større enn i Norge fordi det er tillatt i Danmark å gi assistert befruktning til enslige. Tallene i Norge har nok også økt av samme grunn som for de danske, men det er dessverre ikke tillat i Norge å gi assistert befruktning for enslige. Derfor er nok ikke tallene like høye som i Danmark, da det er mer resurskrevende for kvinnen, men også for mange et hinder siden det ikke er lov her hjemme. For å kunne få hjelp til assistert befruktning som enslig norsk kvinne, må du reise til et land som tillater det, som for eksempel Danmark.

Danske TV2 Lorry har laget en serie som heter "Så gør jeg det selv". Serien består av 5 deler (de varer bare 6 min pr. del) som viser ulike perspektiv om det å være alenemor, solomor som de sier i Danmark. Første delen handler om hvorfor kvinner velger å bli alenemor, framfor den kjente kjernefamilien med mor, far og barn. Kvinnens selvstendighet har endret seg mye siden krigen, og den har også endret seg innen selvstendigheten i familielivet. Før var kvinnen mye mer avhengig av mannen av flere årsaker enn bare samliv og kjærlighet. Vi var også mer økonomisk avhengig av mannen. Det var mannen som forsørget familien. Nå er kvinnen også med på å forsørge familien, og de aller fleste kvinner kan i dag forsørge seg selv på grunn av endringen i likestillingen innen jobb og karriere. Dette gjør også at kvinnen blir mer selvstendig også på det å velge familie. Biologien gir oss kvinner mulighet til å bære fram og føde et barn, og utviklingen har gjort det mulig for kvinnen å bli gravid med hjelp av donorsæd.

Tiden har endret seg. Vi føder færre barn, og vi føder senere enn det våre besteforeldre gjorde på 50-60 tallet. Dette på grunn av at mange kvinner velger utdanning og karriere før vi stifter familie. Det gir oss kvinner en annen utfordring enn det menn har i samme situasjon. Vi kvinner har en biologisk klokke som tikker, og vi er nødt til å få barn innen en viss alder. Etter en passert alder kan ikke vi kvinner lengre få barn. Jeg velger å bruke meg selv som et eksempel. Når jeg var 30 år hadde jeg ikke noen kjæreste, men følte like vel at jeg ikke hadde det travelt. Når jeg nå er 35 år har jeg fortsatt ingen kjæreste, og nå føler jeg at jeg har det travelt. Lysten på å få barn er stor. Det gjør at selv om jeg ønsker å få barn med en mann i den såkalte kjernefamilien, velger å få barn før jeg møter mannen i mitt liv for å ikke risikere å komme i en situasjon der jeg ikke kan bli mor lengre fordi min mulighet for å bli gravid er borte på grunn av alder. Derfor velger jeg barn før mann. Også håper jeg inderlig at jeg etter hvert møter en mann som vil dele livet sitt sammen med oss.

Jeg er kjempeglad for at danske TV2 Lorry velger å lage denne serien da det er kjempeviktig at det blir mer åpent om det å velge å være alenemor. Vi er ikke noe annerledes enn dere som velger den kjente kjernefamilien. Vi er mennesker vi også. Vi er mennesker med samme drømmer som dere, nemlig det å bli mamma. Og jeg lover deg; det er kjært og etterlengtet ønskebarn. Jeg holder på å sprekke av kjærlighet til et barn som enda ikke er skapt.

Hvis dere ser på del fire av serien, handler den om hvilke fordommer vi har om det at noen kvinner velger å bli alenemødre ved hjelp av assistert befruktning. De aller fleste synes dette er fint og fordommene rundt dette er langt mindre enn tidligere. Det er nok slik at det i 2020 er et annen syn på det å velge å bli alenemor nå enn det var for noen tiår tilbake. Og sånn er det også med andre fordommer vi tidligere har hatt. Ta for eksempel homofili. Det er et god eksempel. Vi endrer oss.

Se på serien til danske TV2 Lorry. Jeg synes den er kjempefin. Også er min klinikk i Danmark, Stork klinikk i København en stor medvirkning i serien <3

(Klikk på linken nederst i saken)

Anne Berit