Unnfangelsen - hva skjer?

Det som skal skje nå, det er bare helt utrolig, og vi kan godt kalle menneskeheten et mirakel. Fra det sekundet et egg blir befruktet, og fram til barnet blir født skjer det så mye at det er helt utrolig at vi mennesker eksisterer. Det er så mange tilfeldigheter, og det er så mye som skjer med et foster underveis i svangerskapet, og ikke minst er de første dagene og ukene viktige for hvem denne lille skapningen skal bli.

Det er mye som er utrolig. Allerede mens du selv var et lite foster og faktisk lå i din mors mage, ble det dannet tusenvis av små uregg i dine små eggstokker. Ved pubertet, første mens og eggløsning begynte koppen å bygge opp slimhinner inne i livmoren. Den vokste, ble frodig og blodrik, og sørget for det beste å tilby egget i tilfelle befruktning. Når befruktningen uteble, ble slimhinnen avstøtt som menstruasjonsblødning, men kroppen startet like forhåpningsfullt å bygge opp livmorslimhinnen igjen, noe den gjør måned etter måned så lenge du er fruktbar, fram til overgangsalderen i 45-50 årsalderen. Noen før og noen senere.

Befruktningen innebærer at en sædcelle fra mannen trenger inn i eggcellen hos kvinnen. Befruktningen skjer ved eggløsning - som vanlig vis finner sted 14 dager før neste menstruasjon.

Befruktningen innebærer at en sædcelle, spermie, fra mannen trenger inn i en eggcelle hos kvinnen. De aller fleste tilfeller oppstår befruktningen som et resultat av samleie mellom mann og kvinne. Som enslig skjer det vet at sæden til donoren du har valgt eller fått tildelt, blir ført inn i skjeden ved hjelp av et kateter.

Spermien som mannen tømmer ut i skjeden (eller strået med sæd fra din donor) består av et par milliliter veske og antallet varierer fra ca 8-50 millioner raskt bevegelige sædceller. De har evnen til å bevege seg fordi de er utstyrt med en lang hale. Sædcellene ser ut som rumpetroll. Fra skjeden finner mange av dem veien til livmorhalsen, de svømmer gjennom livmoren og ut til egglederen. Ved assistert befruktning føres kateteret helt inn i livmorhulen.

Det store antallet spermier øker sjansen for å oppnå befruktning. Ikke alle spermiene finner veien opp til egglederne og ikke alle overlever den «lange» svømmeturen. Det er et kappløp mellom spermiene for å komme først frem. Det er bare noen 100 som når helt fram til egget, og bare en som når helt gjennom. Når en har kommet gjennom, utløses en kjemisk reaksjon som hindrer de andre spermiene fra å trenge inn i egget. Disse spermiene dør i løpet av kort tid.

Befruktningen skjer som regel ytterst i den ene egglederen. Det befruktede egget skyves mot livmoren og etter fem til seks to til syv dager framme i livmoren. Det graver seg ned i livmorens slimhinner og fester seg. Allerede på dette tidspunktet har det befruktede egget delt seg flere ganger og består nå av flere celler og utgjør det fagfolket kaller et embryo.

Du er gravid nå, men du vet det ikke selv. Det finnes mange graviditetssymptomer, men den sikreste er graviditetstest dagen etter forventet mens. Graviditetstesten fanger opp graviditetshormonet hcg, og indikerer om du er gravid eller ikke. Alle er vi forskjellige, og det er også hver enkelt graviditet. Noen kjenner graviditetssymptomer, og andre ikke. Første gang du er gravid kan det hende du kjenner mye, men andre svangerskap kjenner du ingen ting.

Kjente graviditetstegn som du kan kjenne:

 • Uteblitt menstruasjon
 • Murringer i nederst i magen. Kan minne om menssmerter
 • Hyppige toalettbesøk er vanlig (svært vanlig i starten da kroppen produserer mye blod)
 • Ømme og hovne bryst (i det du blir gravid starter produksjonen av melkekjertler)
 • Du blir trøtt og uopplagt
 • Svetter mye om natten
 • Kroppstemperaturen din er høyere
 • Kvalme
 • Lette blødninger, dette kan være normalt og er oftest ufarlig.
 • Økt utflod
 • Hodepine
 • Forandret smaksopplevelse
 • Overfølsom neste
 • Forstoppelse og oppblåsthet i magen
 • Svimmelhet og besvimelse
 • Humørsvingninger

Mange av disse symptomene kan også være tegn på at menstruasjon er på vei. Det er det som gjør det så frustrerende, for tidligere har du kanskje ikke kjent disse symptomene før menstruasjonen, men nå kjenner du etter dem da du prøver så godt du kan for å kjenne etter om du er gravid - fordi du ønsker det så sterkt.

Det jeg har beskrevet her skjer også ved inseminering som behandlingsform for assistert befruktning. Egget befruktes i egglederen og resten av prosessen skjer som normalt. Når behandlingsformen er IVF (prøverør), befruktes egget utenfor livmor.

Temaet rundt svangerskap og alt som skjer både med mor og med barn er et stort tema. Hvis du er nysgjerrig på å få vite mer hva som skjer uke for uke, har Babyverden.no en svært god oversikt. Der får du vite alt du trenger om utviklingen som skjer i magen din trinn for trinn. God lesning :-)