Kvinnens menssyklus - Når har du eggløsning?

Alle kvinner er forskjellige, og det er også menssyklusen for hver enkelt kvinne. Noen ganger kan mensen komme tidligere, noen ganger sent. Noen ganger kan den hoppe over en måned, og noen ganger hyppigere. Dette påvirkes veldig mye av miljø, noe vi ikke tenker så mye over.

Mellom 300 til 500 ganger i løpet av livet gjør kvinnekroppen seg klar til unnfangelsen. Menstruasjonen for kvinner kommer som regel rett etter puberteten, og kommer i ulik alder. Som regel er det normalt å få sin første menstruasjon fra 12-15 års alderen. Men hvor godt kjenner du egentlig din egen menssyklus?

For deg som ikke har satt deg så godt inn i hvordan den fungerer vil nok oppleve det som litt uoversiktlig, men når du først har fått oversikt over når den starter og når den slutter, så er det ikke så vanskelig.

Begrepet mensen er tatt ut ifra det Latinske ordet «menses» og betyr måned. Da tok de utgangspunktet i månedsfasen slik at en måned utgjorde akkurat fire uker. Dette stemmer godt med gjennomsnittslengden i kvinnens syklus. Mest normalt er en 28 dagers syklus. Det vil da si at det tar 28 dager mellom første dag mens til første dag på neste menstruasjon. Noen kvinner har kortere menssyklus som på for eks 20 dager, og noen har opp i 40 dager. Normal varighet mellom menstruasjoner regnes som 26-32 dagers intervaller.

Første syklusdag regnes alltid som den første dagen du får skikkelig blødning. Altså tell dag EN på den første dagen du har blødning - friskt blod. Syklusen varer helt til neste syklus, som vil være på den første dagen med menstruasjonsblødning, neste gang.

Mye skjer mellom første dags mens, til første dag mens i neste syklus. Midt mellom disse dagene kommer eggløsningen. Det er når du har eggløsning du kan bli gravid.

Det varierer også fra kvinne til kvinne når eggløsningen kommer, og det er ikke så lett å finne ut av uten at du tester deg. Du kan kjenne det på kroppen hvis du kjenner kroppen din godt, men det kan også være vanskelig å vite akkurat når den finner sted. Den varer som regel i 48 timer, altså to døgn.

Hva kan du kjenne hvis du har eggløsning:

  • Menstruasjonsmurringer. Du kan kjenne litt smerter i underlivet og nederst i magen, og minner ofte om menstruasjonssmerter.
  • Ømme bryster
  • Høyere kroppstemperatur
  • Oppblåsthet
  • Økt sexlyst
  • Eggløsningsslim. Ved eggløsning forandres livmorhalsslimet seg. Det blir seigere, gjennomsiktig og kan sammenlignes med rå eggehvite. Du kan se det hvis du ser på toalettpapiret etter at du har tørket deg når du har tisset.

Du kan også bruke en såkalt menstruasjonskalkulator for å finne ut om når du har eggløsning, men da må du finne ut hvor lang syklus du har. Har du en syklus på 28 dager, vil eggløsningen inntreffe 14 dager etter første dag mens. Har du lengre eller kortere sykluser, regner du halve tiden for hele syklusen.

Jeg har ikke brukt en slik kalkulator, da jeg synes det var stressende og uoversiktlig, da syklusen varierer en del hos meg.

Jeg har brukt eggløsningstester, og det har fungert godt for meg.

Eggløsningstest kjøper du på apoteket. Der finnes det flere typer, men jeg anbefaler Clearblue eggløsningstest med to svarresultat. Den gir deg indikator på om du har eggløsning eller ikke. For meg har den gitt trygghet. Jeg begynte alltid på dag 10 etter første dag mens å teste meg. Da testet jeg meg første gang på kvelden på dag 10. Da viser den som regel en tom blå sirkel. Da har du ikke eggløsning. Også tester jeg meg morgen og kveld helt til jeg har fått eggløsning. Når du har eggløsning, viser testen et smilefjes. 

Testen fungerer på samme måte som en graviditetstest. Du tisser på en pinne som står i en indikator, og innen 5 minutter vises resultatet. Den er ganske dyr, men det gir trygghet. Du får kjøpt eggløsningstester enten på apotek eller på nett.

Hovedregelen for når eggløsningen treffer er halvveis i syklusen din. Altså mellom første dag mens, til første dag mens i andre syklus.

Det er først når du har eggløsning du kan bli gravid. Hvis graviditeten skjer på den naturlige måten ved et samleie, kan du bli gravid selv om du ikke har hatt samleie de 48 timene eggløsningen varer. Sædsellene til mannen kan leve opp til 3-5 dager inne i kvinnen og kan befrukte egget når eggløsningen skjer. Når du skal bli gravid gjennom assistert befruktning er det derfor viktig at du kommer deg til klinikken innen 36 timer fra du fikk eggløsningen for at du skal kunne bli gravid. Det er det vinduet du har, hver måned. Det høres kanskje litt stress ut, men det er faktisk ikke det. Det er selvfølgelig enklere når vi nå kan få behandling hjemme i Norge. Når jeg reiste til Danmark, var det litt stressende. For min del varierte det om når jeg hadde eggløsning, så jeg kunne ikke bestille fly til København før etter at eggløsningestesten hadde vist positiv, også måtte jeg ha en time hos gynekolog som undersøkte at syklusen var som den skulle, for så å avtale tid med klinikken i Danmark. Først da kunne jeg bestille meg fly. Jeg har til sammen hatt 14 turer til København, så jeg valgte dagsturer for ikke å ha for stort fravær fra jobb, men også for å spare mest mulig penger på overnatting. Det ble dyrt dette her...